HIZLI DESTEK

ŞAMBABA TATLISI

Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 kg un
  • 100 g Ultra Ustam
  • 50 g şeker
  • 15 g tuz
  • 50 g yaş maya
  • 18 adet yumurta
  • Ustam Krema
  • Üzeri için;
  • Karamel
  • Su

Şerbeti için;

  • 1 kg su
  • 750 g şeker
  • Silme çay kaşığının 1/4 oranında limon tuzu

Süslemek için;

  • 1 paket sıvı krem şanti
  • Kiraz
  • Toz fıstık

Hazırlanışı

  • 100 g Ultra Ustam'ı oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
  • Unu tezgaha / karıştırma kabına dökün. Ortasına mayayı koyup ılık suyla sulandırın.
  • Unu ve mayayı güzelce birbirine yedirin.
  • Yumuşayan Ultra Ustam'ı, şekeri, tuzu ve 5 yumurtayı karışıma ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Öncesinde hamura beşer beşer sonrasında birer birer olacak şekilde yumurtaları ekleyip kulak memesinden biraz daha yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Tartolet kalıplarını Ustam Krema ile yağlayın.
  • Hamurları küçük kullan at krema torbalarına koyup tartolet kalıplarına dökün ve tepsiye yerleştirin.
  • Hamuru 40 derecelik fırında 15 dakika mayalandırın.
  • Fırını 140 dereceye ayarlayıp hamur pembeleşinceye kadar pişirin.
  • Soğumasını bekleyip hamuru tartolet kalıplarından çıkarın.
  • Şerbeti hazırlamak için tencereye su, şeker ve limon tuzu ekleyerek karıştırıp kaynatın.
  • Hamurların altını kesip düzleştirin.
  • Hamurların kesilen kısmı üste gelecek şekilde kaynayan şerbetin içine atın. Hamur üste gelen kısımdan şerbeti daha iyi emer.
  • 5 dakika şerbet içinde hamurları bekletip hamurların şerbeti çekmesini sağlayın.
  • Kevgir yardımıyla hamurları şerbetten çıkarın ve kesilen kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizin.
  • 1 çorba kaşığı karamelin üzerine az miktarda şerbet döküp yoğun kıvamlı karameli homojen hale getirin.
  • Tepsiye dizilmiş şerbetli hamurların üzerine karamel karışımını bir fırça yardımıyla sürün.
  • Hamurun kurumaması için tepsiye 1 kepçe şerbet dökün.
  • Tatlıyı buzdolabına koyup 15 dakika soğutun.
  • Tatlının soğumasını beklerken sıvı krem şantiyi mikserde karıştırın.
  • Tatlıyı buzdolabından çıkardıktan sonra krem şantiyi krema torbasına koyup tatlının üzerine sıkın.
  • Krem şantinin üzerine kiraz tanesi ve fıstık koyup lezzetli mi lezzetli tatlıyı servise hazır hale getirin.

USTADAN PÜF NOKTALARI

  • İşin en önemli püf noktalarından biri, yumurtaları tarifin hazırlanışında anlatıldığı şekilde tatlı hamuruna katıp, hamuru yoğurmaktan geçer.
  • Tartolet kalıplarından çıkarılan hamurlar 1 gün bekletilirse, şerbeti daha iyi emer.
  • Şerbeti sıcakken dökmelisiniz.
  • Tatlının üstüne sürülen karamel karışımı tatlıya hem ayrı bir renk verir hem de tatlının tadını güzelleştirir.
  • Üzerine krem şanti dökmeden önce tatlı buzdolabında 15 dakika bekletilmelidir. Aksi halde krem şanti sıcaktan etkilenip akar ve istenilen görüntü elde edilemez.