HIZLI DESTEK

LOKMA

Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 kg un
  • 100 g Ultra Ustam
  • 50 g yaş maya
  • 20 g tuz
  • 50 g şeker
  • 2 yumurta
  • 700 g su

Şerbeti için:

  • 1 kg şeker
  • 500 g su
  • Yarım limon

Kızartmak için:

  • 2 litre Ustam Ayçiçek

Hazırlanışı

  • Kıvamını daha iyi alabilmesi için şerbeti 1 gün önceden hazırlayın. 1 kg şekerin içine 500 g su ilave ederek kaynatın. Kaynadıktan sonra yarım limonun suyunu şerbetin içine ekleyin.
  • 100 g Ultra Ustam yağını oda sıcaklığına gelecek şekilde bekletin.
  • Hamuru için su hariç bütün malzemeleri derin bir kapta karıştırın.
  • Karışımın üzerine 700 g su ekleyip hamuru güzelce yoğurun.
  • Lokma hamurunun dinlenmesi için hamuru 15 dakika oda sıcaklığında bekletin.
  • Hamuru kızartmak için kullanılan 2 litre USTAM Ayçiçek yağının sıcaklığını 170 dereceye çıkartın.
  • Kızgın yağın içine hamuru dökmeye başlayın.
  • Kevgir yardımıyla hamur parçalarını çevirin.
  • Tamamen kızaran lokmaları kevgirle iyice süzerek kızartma tenceresinden alıp soğuk şerbetin içine atın. Afiyet olsun.

Lokma’nın Püf Noktaları:

  • Lokmanın çıtır çıtır bir kıvama sahip olması için malzemeleri karıştırma kabına alırken mayanın direkt şeker ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Malzemeleri karıştırma kabına koyma sırasında şekerden önce ya da sonra yaş maya konulmamalıdır.
  • Yaş maya kış aylarında ılık suyla açılmalıdır. Aktivasyon ısısı diğer mayalara kıyasla daha düşük olduğu için sıcak havanın etkisiyle yaş maya çok çabuk aktive olur.
  • Hamur parçaları yağın içinde yüzüyormuş gibi olacak şekilde yağ kullanılmasına dikkat edilmeli. Bu miktar tabi kullanılan tencerenin ebatlarına göre değişecektir.
  • Yayvan bir kızartma tenceresi tercih edilmelidir.